Gumis derekú szoknya varrás 2. varrótippek

Gumis derekú szoknya varrás 2.

Egyik legegyszerűbb és leggyorsabb ruha varrás  a szoknya varrás.

Ebben a kora őszi nyári melegben talán ti is szívesen felveszitek, ahogyan én is. Kedvenc anyagom hozzá a flokon viszkózból, de igazán klassz viselet len vászonból, puha zsorzsettből is.

Ami a legfontosabb, hogy tiszta pamut anyagot mindig avassátok be varrás előtt, mert az előtt mosás során összemehet.

De ha erre nincs időtök, akkor mindenképp gőzös vasalással kezdjétek a munkát.

Ezt a szoknyát édesanyámnak varrtam, aki bár 70 éves elmúlt, de nagyon szereti a szép mintákat, főleg a kékeket, így számára ezt a különlegesen szép flokon anyagot választottam.

Mondanom se kell, nagy lett a sikere.

A szabás nagyon egyszerű, kell egy téglalap a szoknyának, aminek a hossza egyéni, én mindenkép lábszárközépig érőt szerettem volna, szélessége az anyag szélessége, 140 cm. És kell egy gumiháznak szabott alkatrész.

Szabás:

70*140 cm

Gumiház:

10*120 cm.

A gumi 3 cm széles, hossza a derékbőség 80 % kb. ( gumi minőségétől függ.)

Varrás:

 1. varrd össze a háta varrást, majd tisztázd el. Itt használhatta cikk-cakk öltést, overlock öltést, én mindig interlock gépet használok hozzá. Szerintem ezzel alegeszebb, de ugyan olyan jó a huroköltésű varrógép is.
 2. Vasald el egy oldalra.
 3. Varrd össze gumiházat.
 4. Varrd össze a gumit. A gumira merőlegesen párszor oda-vissza varrással varrok. Így biztos tartani fog.
 5. Varrd be a gumit a gumiházba. Ehhez hajtsd félbe az anyagot hosszában, majd tedd bele  a gumit. A varrás a gumi alatt legyen szorosan, de vigyázz ne varrj rá. Varrás közben mindig húzd meg az anyagot a már bevarrt gumin úgy, hogy a varrógép tű lent legyen az anyagban. Így nem fog elcsúszni. Ha körbeértél nem kell elerősíteni, elég, ha rávarrsz 1 cm-ert még.
 6. Varrd le a gumit az anyaggal együtt a gumi közepén. Varrás közben húzd meg anyagt, hogy mindig sima felületen varrj. Oszlasd el egyenletesen az anyagot.
 7. Jelöld be a negyedelési pontokat a szoknya derekán és a megvarrt gumiházon. Negyedelési pontok: eleje, háta oldala. Ehhez a háta varrást fordíts az elejéhez, így megkapod az elejét, majd az elejét és a hátát illeszd össze, így megkapod a két oldalát.
 8. A negyedelési pontok segítségével gombostűzd fel a szoknya derekára a gumiházat. Tehetsz bele több gombostűt is, ami segíti a varrást.
 9. Varrd fel a jelölés szerint. Ha segít, varrj egy ráncoló varratot ( laza, nagy öltéssel) a szoknya derekába, mellyel a kinyújtott gumi méretére tudod beráncolni a szoknyát. A szoknya 150 cm széles, a gumiház csak 120 cm. A gyakorlottaknak nem szükséges. Varrás közben húzd meg a gumit, amennyire csak tudod.
 10. Tisztázd el a varrásszélt.
 11. Varrd fel a szoknya alját 2*1 cm szélesen.
 12. Vasald meg és kész!
 13. Jó munkát kívánok! További tippek, ötletek a Magam varrom a ruháim c. könyvben. Magam varrom a ruháim

Hasonló bejegyzések